O NAMA

25 km zapadno od Osijeka i tridesetak km južno od mađarske granice u neposrednoj blizini rijeke Drave smjestio se pitomi slavonski grad Valpovo. To je povijesno naselje o čijem postojanju govore pisani dokumenti stari blizu 700 godina. Danas je Valpovo gospodarstveni, administrativni i kulturni centar Valpovštine u kome živi oko 10.000 stanovnika.

Jedan od glavnih čimbenika kulturnog života Valpova i bliže okolice je HKUD “Valpovo 1905″. Ova kulturno-umjetnička udruga okuplja oko 150 članova raspoređenih prema  osobnim sklonostima u različite sekcije iz područja umjetničkog amaterizma. Tako u sastavu društva djeluju: folklorna sekcija, tamburaški orkestar s vokalnim solistima, sekcija stvaratelja poezije “Poeta” te dječji plesni i glazbeni sastavi.

HKUD “Valpovo 1905″ je jedna od najstarijih sličnih udruga u Slavoniji, osnovana daleke 1905. godine od kada djeluje kontinuirano do danas.

Folklorna sekcija  i tamburaški orkestar s vokalnim solistima njeguju izvornu narodnu pjesmu i ples, a kao osnovni zadatak imaju očuvanje tradicijskih umjetničkih vrijednosti našeg naroda. U programu ovih sekcija trenutno se nalazi 20 koreografiranih spletova narodnih plesova i plesnih običaja iz svih krajeva naše domovine te impozantni broj narodnih pjesama i instrumentalnih skladbi.

Društvo godišnje izvede oko 35 javnih nastupa širom Hrvatske, a folklorni ansambl s tamburaškim orkestrom gostovao je i u inozemstvu (Mađarska, Njemačka, Slovenija, Austrija, Italija, Rumunjska, Nizozemska, Srbija, Crna Gora, Poljska, Makedonija, Bosna i Hercegovina). Za svoj rad i dostignuća na očuvanju folklorne baštine našeg naroda vrijedni valpovački amateri dobili su niz društvenih priznanja, kao i brojne pohvale folklornih stručnjaka. Spomenut ćemo samo neka: Povelja Kulturno-prosvjetnog sabora Hrvatske, Plaketa Mjesne zajednice Valpovo, Dvije Nagrade oslobođenja Valpovštine, Plaketa Matije Petra Katančića,  Nagrada Osječko-baranjske županije, te brojne nagrade i priznanja na folklornim festivalima.