TAMBURAŠKI ORKESTAR

Tamburaški orkestar s vokalnim solistima njeguje prije svega izvornu narodnu pjesmu i plesne glazbene obrasce koji služe kao pratnja folklornoj sekciji, ali na repertoaru ima i veći broj skladbi iz različitih glazbenih područja (klasična glazba, zabavne melodije, jazz, novija tamburaška ostvarenja i sl). Orkestar povremeno priprema i samostalne cjelovečernje koncerte tamburaške glazbe. U društvenoj nototeci danas je pohranjeno oko 600 partitura za tamburaški orkestar a mali presjek rada ovih glazbenika se može čuti na  snimljenom CD – u  i audio kaseti.

Pitomi slavonski grad Valpovo može se pohvaliti doista dugom i bogatom tradicijom njegovanja tamburaške glazbe. Iz starih spisa valpovačkog vlastelinstva vidljivo je da su, nekako odmah nakon što je Pajo Kolarić 1847. god.  u Osijeku osnovao tamburaški orkestar, Osječki tamburaši dolazili u Valpovo i priređivali glazbene večeri. To je dalo snažan poticaj osnivanju sličnih sastava u Valpovštini.  Jedna od takvih bila je tamburaška skupina „Slavuj“ čiji će članovi postati okosnicom budućeg Hrvastskog pjevačkog i tamburaškog društva „Katančić“ osnovano 1905. god. Kontinuitet njegovoga tamburaštva u Valpovu danas nastavljaju članovi tamburaškog orkestra HKUD-a Valpovo 1905. Ovaj tamburaški orkestar je pratnja folklorne sekcije ali radi i nastupa  prema svom programu kao samostalna sekcija društva.  Svirajući tamburu s ljubavlju svojstvenom samo istinskim amaterima ovi mladi glazbenici obogaćuju kulturni život Valpovštine, a svaki njihov samostalni nastup je praznik za uho i dušu. Na svojim samostalnim koncertima koje društvo povremeno organizira ovi mladi glazbenici kroz raznolikost zvukova i glazbenih stilova žele pokazati široke, gotovo nevjerojatne izvodilačke mogućnosti tambure. Ovi koncerti pružaju izuzetno bogatu paletu tamburaškog zvuka koja se kreće od gotovo sirove snage izvornih slavonskih napjeva preko ležernog revijalnog ugođaja i Jazz skladbi pa sve do dostojanstvene umjetničke vrijednosti klasičnih kompozicija kao što su djela: Boccherinija, Mozarta, Albinonija, Mascagnija, Bacha, Montija, Hačaturjana i dr. Bogatstvu glazbenog kolorita pridonose uspješne kombinacije tamburaškog orkestra s drugim glazbalima (gajde, truba, saksofon, električne gitare, klavijature, bubnjevi) koje također sviraju svestrani članovi orkestra.

U društvu djeluje i dječji tamburaški orkestar koji okuplja nadarenu djecu osnovnoškolskog uzrasta svladavajući osnove tehnike sviranja i usvajajući temelje glazbene pismenosti. Ova djeca se pripremaju za ulazak u prvu sviračku garnituru. Dječji tamburaški sastav nastupa na godišnjim koncertima društva i drugim sličnim prigodama kad god im se pruži prilika da pokažu razinu stečenih znanja i sviračkih mogućnosti.

Mnogi članovi tamburaškog orkestra okušali su se kao vokalni solisti i svojim glasovnim mogućnostima i glasovnim talentom često obogaćuju koncerte HKUD-a Valpovo 1905.

Pri orkestru povremeno djeluju i vokalni sastavi. Posebno je zapažen rad ženske pjevačke skupine koja okuplja pjevački nadarene članice folklorne sekcije. Ove djevojke imaju na repertoaru nekoliko desetina narodnih pjesama iz svih krajeva Hrvatske. Pjevaju a cappella ili uz pratnju tamburaškog orkestra. Ništa manje nije zapažena povremeno djelovanje muškog vokalnog kvarteta poteklog iz redova članova orkestra. Ova talentirana skupina nastupa vrlo rijetko (uglavnom na godišnjim i drugim cjelovečernjim koncertima) izvodi četveroglasne obrade dalmatinskih, starogradskih i drugih napjeva.